Dziś robiłam szybki obiad. Miałam kalmary, makaron i w zasadzie niewiele więcej. To co jeszcze miałam to brak czasu, bo nasz 8 mc Gutek dziś był bardzo spragniony towarzystwa rodziców. Obojga rodziców. Naraz! :)
składniki
400 g kalmarów pokrojonych w krążki
170 g makaronu - u nas pełnoziarnisty
1 cebula
5 ząbków czosnku
ok. 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
pół szklanki białego wytrawnego wina
oregano, 3 łyżki zmielonego chili, sól morska, cytryna
sól morska + chili w młynku
Kalmary oczyściłam, pokroiłam i pozwoliłam im się chwilę marynować w oliwie z cytryną i oregano.
Na patelnię wrzucam oliwę z odrobiną masła. Dodaję czosnek i cebulę. Pozwalam się im zeszklić. Dorzucam chilli i po chwili wlewam wino. Dodaję sok i skórkę z cytryny, sól i jeszcze trochę oregano.
Kalmary wrzucam na ok. 5 minut przed końcem gotowania się makaronu, gdyż w innym wypadku będą gumowe. Na ostatnią minutę dorzucam pomidorki. Całość mieszam.
Makaron odcedzam. Trochę tej wody dodaję do sosu. Dzięki temu lekko zgęstnieje.
Rozkładam na talerze i gotowe. Gdybym miała to posypałabym całość parmezanem. Na górę dodaję jeszcze trochę chili z młynka, bo mi zawsze jest go mało.
kalmary wmarynacie
dodatki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz