czwartek, 25 listopada 2021

Bulion azjatycki 馃尪

Co doda艂am do azjatyckiego bulionu? Odpowiedz jest prosta, to co mia艂am. Ale je艣li Ty nie masz wszystkich rzeczy i czego艣 nie dodasz, to te偶 nic si臋 nie stanie. Bulion mo偶na przygotwa膰 w wersji warzywnej lub na pancerzykach krewetek oraz z dodatkiem sosu rybnego. W takiej wersji smakuje mi najlepiej 馃挋zasada jest taka, 偶e im wi臋cej sk艂adnik贸w w艂o偶ymy, tym bulion b臋dzie bardziej esencjonalny.




Sk艂adniki:
• pancerzyki z 500g krewetek (opcjonalnie)
• 4-5 cebul przekrojonych na p贸艂 i podsma偶onych z jednej strony na oleju np. kokosowym lub rzepakowym
• 2-3 marchewki
• 1-2 pietruszki - korze艅 
• dowolny kawa艂ek selera
• ca艂y por
• pomidor przekrojony na p贸艂 
• 1 papryka 
• p贸艂 lub ca艂a g艂贸wka czosnku
• du偶y korze艅 imbiru, nieobrany, pokrojony na plastry
• 2 trawy cytrynowe
• gar艣膰 li艣ci kafir
• gar艣膰 grzyb贸w shitake
• 3 papryczki chili - u mnie tajskie bird eye
• du偶a gar艣膰 kolendry - 艣wie偶e li艣cie 
• przyprawy: 2 li艣cie laurowe, 3 ziela angielskie, 40 ml sosu sojowego, 5 艂y偶ek sosu rybnego (opcjonalnie), 4 艂y偶ki sosu ostrygowego (opcjonalnie), 2 gwiazdki any偶u, 1 艂y偶eczka kurkumy, 2 艂y偶ki przecieru pomidorowego, 1 艂y偶eczka cukru

Gdy ju偶 bulion si臋 ugotuje, skrapiam go sokiem z limonki.

Wszystkie te sk艂adniki w艂o偶y艂am pokrojone do 5l garnka. Zala艂am wod膮 i gotowa艂am na ma艂ym ogniu przez oko艂o 3h.

Najwa偶niejsze - pami臋tajcie, 偶e gotowanie bulionu to nie praca w aptece. Daj tyle i takich sk艂adnik贸w, kt贸re Ci odpowiadaj膮. 馃尪❤️☺️

Na ko艅cu wszystko warto przecedzi膰. Bulion jest 艣wietn膮 baz膮 do zupy azjatyckiej z dodatkiem makaronu ry偶owego, ogotowanych w bulionie krewetek, pokrojonych z niego warzyw z dodatkiem 艣wie偶ej kolendry i szczypiorku. To pi臋knie rozgrzewaj膮cy posi艂ek z mas膮 antyoksydant贸w. Idealny jest te偶 po prostu do picia.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz