Przepis jest prosty i stary jak świat, z gatunku tych, które po prostu nie mogą się nie udać.
składniki:
1 kg świeżych małży
pęczek pietruszki
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 szklanka wytrawnego, białego wina
2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz, cytryna
2 liście laurowe
Małże opłukuję w wodzie. Czosnek kroję na plasterki, a cebulę w piórka. Masło rozgrzewam w rondlu. Po chwili wrzucam cebulę, czosnek, liść laurowy. Wszystko opruszam świeżo mielonym pieprzem i czekam, aż się zarumieni.
Gdy tak się stanie, wlewam szklankę białego, wytrawnego wina.
Po chwili dodaję muszle. Dorzucam pietruszkę.
Gotuję pod przykrywką około 4-5 minut. Do momentu, aż wszystkie się otworzą.
Podaję skropione cytryną. Dla mnie bajka. To prawdziwy smak wakacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz