piątek, 25 września 2015

Masło czekoladowe <3

Przyznaję, kocham jeść masło. Czekoladę też nawet czasem lubię. Połączenie tych dwóch słów jest całkiem powalające, choć w tym kremie czekoladowym masło występuje tylko z nazwy. Brzmi to jednak zdecydowanie lepiej, niż jakaś tam pospolita nutella;). Składniki też nieco inne.

składniki:
• 200 g orzechów laskowych
• 200 ml mleczka kokosowego
• 2 szczypty soli
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki miodu łagodnego w smaku lub ksylitolu
można też dodać 2 kostki gorzkiej czekolady (np. Lindt 85%)

Orzechy prażę przez chwilę na patelni. Dzięki temu łatwiej zejdzie z nich skórka. Warto jej się pozbyć, bo może wprowadzć gorycz do masła. 

Obrane orzechy mielę w blenderze razem z solą i olejem. W tym czasie podgrzewam mleczko kokosowe i dodaję do niego miód, kakao oraz czekoladę. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlewam całość do orzechów. Odpalam na moment blender i idę w tym czasie po łyżkę, bo wiadomo, że masło czekoladowe najlepiej się je właśnie w ten sposób. Gotowe!
Prażę orzechy
Które po chwili trafiają do blendera
Podgrzewam mleczko kokosowe z miodem i kakao 
Łączę jedno z drugim
No i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz