sobota, 4 kwietnia 2020

Omlet hiszpański poleca się na śniadanie

Jesteś fanem śniadań? A kiedy śniadanie to najlepiej wytrawne? Omlet jest w kręgu Twoich smakowych upodobań? I chętnie w tym temacie poznałbyś jakiś nowy i nieoczywisty smak? Nic trudnego. Omlet hiszpański poleca się na Wasze talerze. Kluczowe jest chorizo. Reszta się sama poukłada, ale ja najbardziej lubię poniższą wersję. 



Składniki dla dwóch osób:
• 4-5 jajek (zależy czy są małe czy duże)
• chorizo
• 2 łyżki małych kaparów
• 1/3 czerwonej papryki świeżej
• mała papryka peklowana
• szczypiorek
• 1 pieczarka lub kawałek cukinii, zależy co masz pod ręką
• sól, pieprz

Peklowana papryka 🥰



Przygotowanie:
Jajka mieszam z kaparami, odrobiną wody oraz z solą i pieprzem. Im dłużej mieszam, tym bardziej puszysty będzie omlet. W tym samym czasie na patelni podsmażam warzywa z chorizo. Najlepiej na maśle. 



Wlewam jajka z kaparami i przykrywam. Obracam omelet wtedy gdy na górze jest ścięty. Około 4 minut. 



I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz