Składniki:
• 500 g niepalonej kaszy gryczanej
• 2,5 szklanki wody filtrowanej
• 1,5 łyżeczki soli
• 1 szklanka nasion słonecznika lub innych
Kasza gryczana to genialne źródło białka (10-16%), błonnika pokarmowego (5-10%) oraz witamin z grupy B.
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesypuję do miski i zalewam wodą. Całość przykrywam ściereczką i odstawiam na 48h. Co jakiś czas (2-4 razy) gdy mi się przypomni, mieszam kaszę.
Gdy wskazany czas minie odcedzam kaszę na sitku. Zaraz będę ją mielić razem z solą. Wolę odlać wodę, gdyż każda kasza inaczej ją chłonie. Zawsze lepiej gdy ciasto wyjdzie zbyt gęste. Wody mogę dolać. Z jej odlaniem z ciasta mógłby już być problem ;).
Kaszę mielę wraz z solą. Finalnie ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wsypuję słonecznik i mieszam.
Ciasto przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Ważne, aby chleb w tej keksówce jeszcze chwilę stał. Chwilę to znaczy min. 2h w ciepłym miejscu, przykryty ściereczką. Ale może być i 12h.
Chleb gryczany piekę w 180 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 5-7 minut włączam opcję grill, aby się przyrumienił od góry. Sprawdzam też wykałaczką czy chleb jest już w środku suchy. Następnie studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz