składniki na bazę:
puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki pasty tahini
3 łyżki ziaren sezamu
5 łyżek oliwy
hummus z pieczoną papryką i chili
2 średniej wielkości papryki kroję na kawałki, skrapiam oliwą i piekę przez 30 minut w 200 stopniach. Obok niej umieszczam 3 ząbki czosnku. Po wyjęciu z piekarnika będzie miał lekko słodkawy smak. Do blendera, oprócz składników stanowiących bazę, dodaję też sok z jednej cytryny, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli i jedną tajską chili lub harrisę. Wedle uznania. Gdy warzywa są miękkie, dodaję je do blendera i wszystko mielę na gładką masę. Całość przekładam do miski i skrapiam oliwą.
hummus z pastą miso
Eva -> omnomnom :)
Do bazy dodaję dużą łyżkę pasty miso, 5 grzybów shitake namoczonych w bulionie, kawałek białej części pora oraz odrobinę sosu sojowo-grzybowego i oleju sezamowego. Wszystko mielę na gładko. Na koniec dodaję pokrojony szczypiorek i dokładnie mieszam.
Hummus można przechowywać pod przykryciem w lodówce nawet 7-10 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz