składniki:
• 200 g orzechów laskowych
• 200 ml mleczka kokosowego
• 2 szczypty soli
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki miodu łagodnego w smaku lub ksylitolu
można też dodać 2 kostki gorzkiej czekolady (np. Lindt 85%)
Orzechy prażę przez chwilę na patelni. Dzięki temu łatwiej zejdzie z nich skórka. Warto jej się pozbyć, bo może wprowadzć gorycz do masła.
Obrane orzechy mielę w blenderze razem z solą i olejem. W tym czasie podgrzewam mleczko kokosowe i dodaję do niego miód, kakao oraz czekoladę. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlewam całość do orzechów. Odpalam na moment blender i idę w tym czasie po łyżkę, bo wiadomo, że masło czekoladowe najlepiej się je właśnie w ten sposób. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz