Omlet na słodko z morelami w cynamonie to takie śniadanie ze snu. Przynajmniej dla mnie. Morele są słodko-kwaśne, omlet delikatny, a miód i masło klarowane dopełniają całość.
Morele🎈
3-4 sztuki, przekrojone na pół podsmażam na maśle klarowanym z 1 łyżeczką cukru i 2 szczyptami cynamonu. Tylko tyle, aby zmiękły.
Omlet🎈
1 jajko mieszam z łyżką cukru, 5 łyżkami mleka oraz 1 łyżeczką masła klarowanego, które rozpuszczam na patelni przed smażeniem i dodaje do jajka. Gdy dobrze połączę poprzednie składniki, dodaję 2-3 łyżki mąki pszennej. Ponownie mieszam. Wylewam na patelnię na średni ogień i przykrywam. Czekam aż praktycznie zetnie się w całości i obracam z pomocą przykrywki.
Podaję z jogurtem, owocami i miodem.