sobota, 4 lipca 2015

Jak obrać kalmara?

Kalmar czeka, więc do dzieła!
Zakupiony kawał kalmara warto umyć.
Później trzeba złapać byka za rogi i potraktować delikwenta solą. Może niewiele widać, ale to posolony mięczak. Nawet grubą solą! Zostawiam go tak na chwilę. Będzie łatwiejszy w obieraniu ze skóry.
Następnie najbardziej drastyczna chwila - trzeba odciąć mu głowę.
Poźniej kamlar próbuje zaatakować;), dlatego trzeba usunąć jego ząb, który jest tu:
Z precyzja chirurga szczękowego - jeden ruch i po bólu.
Po zabiegu delikwent jest zdatny do jedzenia.
Teraz biorę sie za korpus i usuwam chitynowy fragment oraz resztę rzeczy ze środka. 
Kolejno ściągam z niego skórę. Niektórzy pomijają ten etap.
Gotowy kalmar wygląda tak:
Później wrzucam go do zalewy i już tylko czeka na grilla :) ja też!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz