niedziela, 25 września 2022

Jesienne śliwki pod kruszonką

Jesień to nie tylko dynie, prawdziwki czy żurawina. To także piękny czas na śliwki, które uwielbiam pod chyba każdą postacią. Kocham też kruszonkę. Dlatego myślę, że to połączenie to duet idealny. Do tego taki, który nie może się nie udać. 



Składniki:
• ok. 1 kg śliwek 
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu
Oraz
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki masła 
• 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Śliwki myję, wyjmuję z nich pestki. Posypuję mąką ziemniaczaną i mieszam. Układam w naczyniu żaroodpornym i doprawiam cynamonem i pieprzem. Składniki na kruszonkę mieszam ze sobą. Najpierw cukier z solą i mąką, a na koniec z masłem. 
Dekoruję śliwki kruszonką i wstawiam do piekarnika na 25 min, 180 stopni. Takie śliwki idealnie też wychodzą w tzw. monoporcjach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz