niedziela, 3 stycznia 2016

Brownie, które pokocha nawet czekoladowy sceptyk

Czekolada nie jest miłością mojego życia i wie to każdy, kto spędził ze mną trochę czasu. Nie oznacza to jednak, że mam w nosie czekoladowe wynalazki, które są naprawdę godne uwagi. Najlepsze brownie jakie do tej pory jadłam zrobiła Agnieszka. Genialna kobieta! Nie tylko w kuchni :). Jednak ja poszukiwałam brownie bez jajek i mąki pszennej. Całkiem mi się to poszukiwanie udało.

składniki:
150 g masła klarowanego
30 g masła orzechowego
250-300 g gorzkiej czekolady min. 70%
3 kopiaste łyżki rozdrobnionych płatków owsianych, namoczonych w pół szklanki gorącej wody
50 g ksylitolu
3 łyżki miodu
laska wanilii
135 g mąki ryżowej
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Tortownicę nacieram masłem klarowanym i wykładam papierem do pieczenia.
Do rozgrzanego, klarowanego masła dodaję 150-200 g czekolady i pozwalam się jej roztopić na małym ogniu.
W oddzielnej misce miksuję płatki owsiane z ksylitolem, miodem i wanilią. Po chwili dodaję do nich czekoladę i miksuję na gładką masę.
Dodaję mąkę, sól oraz orzechy. Wszystko dobrze mieszam i wykładam na blachę. Resztę czekolady rozdrabniam nożem i rozkładam na wierzchu ciasta.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około  35 minut.
dodałam trochę czekolady
a później jeszcze trochę :)
przygotowałam ciasto
no i upiekłam ;) całkiem wyszło <3

2 komentarze:

  1. Znam trochę inny przepis na brownie, ale też bez "wykluczonych" składników ;-)
    Do ugotowanej, gorącej jeszcze 1 szklanki kaszy jaglanej dodać całą tabliczkę gorzkiej czekolady, niech się rozpuści. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao, 2 łyżki oleju kokosowego, całego banana i wszystko mielimy. Pieczemy 30 minut w temp. 180 st. C
    Może i nie jest takie pyszne, ale na bank równie zdrowe :-))) Smacznego

    OdpowiedzUsuń