składniki:
3 l bulionu warzywnego
1 korzeń selera
4 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
1 czosnek
1 korzeń pietruszki
kilka plastrów wędzonego łososia
3 tajskie papryczki chili
małe mleko kokosowe
sól, pieprz, odrobina cukru, sok z cytryny
łyżeczka masła
Warzywa obieram i kroję na średnie kawałki, dzięki czemu szybciej się ugotują.
Do garnka dodaję masło. Podsmażam na nim chili, cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Gdy wszystko lekko się zarumieni dodaję bulion i warzywa. Kiedy już wszystkie zrobią się miękkie, blenduję je na krem. Dodaję wszystkie przyprawy. Na koniec powoli wlewam mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszam. Zupa jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.
Podaję ją z plastrem wędzonego łososia, który pod wpływem temperatury zupy lekko dochodzi. Posypuję całość prażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz