Ostatnio otrzymałam przesyłkę od Cioci i Wujka z pysznymi wekami. Znalazły się tam grzybki, gruszki w occie, korniszony, krokodylki, sok z winogron, kompot z czereśni. No mnóstwo dobra. Natchnęło mnie to, aby przygotować coś własnego w zalewie octowej. Padło na czerwoną cebulę. 🧅
Składniki:
• 4-5 czerwonych cebul (litrowy słoik)
• 150 ml octu jabłkowego
• 400 ml wody
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 50 ml zakwasu z buraka
• przyprawy - zależy co macie - 2-3 gwiazdki anyżu, 2 łyżeczki gorczycy, kawałek cynamonu, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, gałka muszkatołowa, 3 chili
Przygotowanie:
Cebulę kroję w piórka. Wkładam ją do słoika razem z przyprawami i zakwasem z buraka.
W rondelku zagotowuję wodę z octem, cukrem i solą. Gdy bulgocze, wyłączam gaz i zalewam cebulę w słoiku. Zakręcam. Gdy wystygnie wkładam do lodówki. Na następny dzień jest gotowa. A połączenie smaków jest tak zwyczajnie niezwykle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz