Chodził za mną już od dłuższego czasu. Taki klasyczny omlet, który często podają na wakacjach. Tak mi się on kojarzy. Jednak marzył mi się w trochę urozmaiconej wersji. Dlatego sięgnęłam po ser brie.
Porcja dla jednej osoby.
Składniki:
• 2 jajka
• 2 łyżki mleka (u mnie owsiane)
• 3 plasterki sera brie
• garść szpinaku
• pół pomidora pokrojonego w kostkę
• odrobina szczypiorku
• sól, pieprz, masło
Przygotowanie:
Dwa jajka wbijam do miski. Dodaję mleko i sól. Łączę składniki. Na mniejszej patelni (najlepiej z grubszym dnem) rozpuszczam masło i blanszuję szpinak. Po chwili wlewam jajka i na środku omletu układam 3 plasterki sera brie. Omlet przygotowuje się na średnim ogniu. Nie ruszam go, aż się zetnie. Można też na moment zakryć go przykrywką. Gdy już jest gotowy, zawijam boki do środka, na ser. Wykładam na talerz. Posypuję pomidorem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz