składniki:
3 l bulionu warzywnego
300-400 g bobu
300 g małych młodych ziemniaków
1-2 cebule
1-2 młode marchewki
4 ząbki czosnku
garść kopru
garść szczypiorku
100 g śmietany 18%
1 łyżka masła klarowanego
opcjonalnie - 3 cienkie plastry boczku
masło klarowane, sól, pieprz, sok z cytryny
Zaczynam od bobu. Gotuję go w wodzie ok. 15-20 min, tak aby nie był bardzo miękki. Obieram i odkładam na bok.
Do garnka dodaję łyżkę masła. Wrzucam cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek pocięty w plasterki. Gdy delikatnie się zarumienią dodaję ziemniaki pokrojone w plastry. Podsmażam je około 5 min, często mieszając. Chcę, aby były lekko zarumienione. Następnie wlewam bulion, dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję około 10-15 min, tak aby ziemniaki były miękkie.
Gdy już są gotowe, dodaję bób i marchewkę pokrojoną w plasterki (wyjęłam ją z bulionu). Śmietanę lekko rozcieńczam w kubku zupą i dopiero wtedy dodaję do środka - znany patent, aby wyglądała dobrze. Gotuję jeszcze chwilę - jakieś 2 minuty. Dodaję koper, szczypiorek i wyłączam źródło prądu.
Na koniec dodaję sok z połowy cytryny. Opcjonalnie, aby zupa miała jeszcze więcej aromatu, można dodać skwarki z cienkich plastrów boczku.
I koper! Dużo kopru :)