Składniki:
• serek waniliowy Rolmlecz - pewnie inne też się świetnie sprawdzą, ale to nasz ulubiony
• 2 jajka
• 100g mąki orkiszowej jasnej lub po prostu pszennej
• 3/4 łyżeczki sody
• 2 łyżki ksylitolu lub cukru
• 1 łyżka oleju np. rzepakowego
• garść owoców mrożonych - u nas akurat leśne z Lidla
Przygotowanie:
Serek mieszam dokładnie z jajkami. Po prostu łyżką. Po chwili dodaję olej, ksylitol oraz sodę. Gdy się połączą dorzucam mąkę. Do gotowego ciasta dodaję garść mrożonych owoców. Wymieszane odstawiam na 2-3 minuty. Smażę na patelni naleśnikowej, aż są zarumienione z każdej strony. Dobry pomysł na przewrócenie placka jest wtedy, gdy na powierzchni ciasta pojawiają się bąbelki. Indukcję mam ustawiona na 6 z 9, ale siła mojej kuchenki jest całkiem spora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz