składniki:
• 500g zielonych szparagów
• kawałek arbuza
• 30g fety
• 2 garście rukoli
• garść rukoli czy sałaty (świetna jest dębowa)
• 3 kromki chleba razowego (plus odrobina masła klarowanego i czosnku granulowanego)
• 4 łyżki prażonego na suchej patelni słonecznika
sos:
• 20g oliwy
• 5g syropu klonowego lub innego słodziwa
• 1 łyżeczka musztardy
• sok z cytryny
• sól, pieprz, czosnek do smaku
• 5g oleju sezamowego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki sosu należy dobrze wymieszać, a najlepiej wstrząsnąć.
Przygotowanie:
Szparagi myję, odłamuje zdrewniałe końcówki, kroję na 2-3 cm kawałki. Następnie gotuję al dente i odstawiam, aby wystygły.
Kromki chleba kroję w kostkę. To świetny sposób na uratowanie już lekko czerstwego chleba. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam pokrojony chleb. Posypuję go lekko czosnkiem granulowanym. Często mieszam. Gdy chleb się zazłoci, odstawiam patelnię na bok.
Szparagi mieszam z sałatami. Posypuję wszystko pestkami słonecznika. Układam na gorze kawałki fety, arbuza. Lubię kontrasty kolorystyczne, więc posypuje też całość czarnym sezamem. Na samą górę lądują grzanki i sos. Letnia sałatka gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz