Po więcej kulinarnych atrakcji zapraszam Was na mój Instagram. Tam często wrzucam przepisy jako zdjęcia lub w story.
niedziela, 13 grudnia 2020
Idealne ciasto na pierogi
Po więcej kulinarnych atrakcji zapraszam Was na mój Instagram. Tam często wrzucam przepisy jako zdjęcia lub w story.
sobota, 28 listopada 2020
Zapiekanki z pomidorem i avocado polane oliwą truflową
Historia tych grzanek jest dziwna. Wymyśliłam je czekając na pobranie krwi. Sama się dziwię, że takie okoliczności natchnęły mnie do myślenia o grzankach, ale prawda jest taka, że kierował mną głód. A głód ma moc sprawczą. Wyprawa na pobranie krwi to zawsze śniadanie odłożone w czasie. Wracając zadzwoniłam do mojego Romana i zapytałam czy może je dla mnie zrobić, bo padam już z głodu, a będę w domu za 15 minut. Roman przygotował je piękniej niż sobie wyobraziłam w głowie. Od tamtego momentu na stałe zagościły w naszym domowym menu.
Składniki:
Kromki chleba - często używam IG z Putki lub razowy
Czosnek granulowany
Oliwa truflowa
Plastry pomidora
Plastry avocado
Ser (u mnie wegański)
Przygotowanie:
Chleb skrapiam oliwą truflową i posypuję granulowanym czosnkiem. Oliwę daję na chleb, gdyż dzięki temu będzie on jednocześnie chrupki i kremowy. Na to kładę ser oraz na przemian avocado i pomidora. Całość lekko posypuję solą. Piekę przez około 10-12 minut w 200 stopniach. Pod sam koniec używam opcji grill. Grzanki po wyjęciu z piekarnika powinny odstać minutę lub dwie. Woda w pomidorze jest bardzo gorąca i łatwo można się oparzyć.
czwartek, 29 października 2020
Szybka pasta z czarnej fasoli
poniedziałek, 20 lipca 2020
Makaron ryżowy z warzywami w sosie teryjaki
składniki na 2-3 porcje:
sobota, 4 lipca 2020
Najlepszy kebab w mieście
składniki i przygotowanie na 3 kebaby:
Teraz już z górki. Tortillę podgrzewam na suchej patelni. Mogą być wszystkie na raz. Następnie po ściągnięciu jej z patelni dodaję na środek placka sos, kładę ser. Staram się wszystkie dodatki ułożyć w środkowej części, tak, aby można było następnie zawinąć dół oraz boki kebaba.
sobota, 4 kwietnia 2020
Omlet hiszpański poleca się na śniadanie
Składniki dla dwóch osób:
Wlewam jajka z kaparami i przykrywam. Obracam omelet wtedy gdy na górze jest ścięty. Około 4 minut.
I gotowe!
wtorek, 24 marca 2020
Chleb bez drożdży i zakwasu
Przygotowanie:
piątek, 14 lutego 2020
Kaczka w sosie sojowo-sezamowym
składniki:
Na woka dodaję olej kokosowy. Gdy się pięknie rozgrzeje wrzucam po kolei imbir z czosnkiem, drobno posiekane (to też idealny moment na chili, jeśli ląduje w moim daniu). Po chwili, gdy w powietrzu czuję ich zapach dodaję cebulę posiekaną w piórka. Znowu zaczynam czuć zapach unoszący się w powietrzu, to do woka wpadają cienko pokrojone pieczarki. Gdybym miała tajskiego woka i tajski palnik gazowy (może kiedyś! 😍), to powyższe trwałoby 2 minuty. Ale mam indukcję i woka do niej dostosowanego, to minut jest ze 3-4 razy więcej. Wszystko musi się delikatnie przysmażyć.
Gdy w powietrzu unosi się już zapach pieczarek, dodaję kolejno paprykę i cukinię. Wszystko mieszam. Podsmażam. Teraz najwyższa pora na kaczkę. Dorzucam ją do woka razem z całą marynatą. Dodaję też około pół szklanki wody, aby kaczka z warzywami mogła się nieco zanurzyć. Na oko dolewam też jeszcze odrobinę sosu sojowego i oleju sezamowego. Teraz całość przykrywam i pozwalam się gotować przez około 10-12 minut, kontrolując czy wszystko pływa, czy przypadkiem woda za bardzo nie odparowała.
niedziela, 2 lutego 2020
Aksamitne naleśniki orkiszowe
składniki:
Później chwila zawijania i gotowe.
P.S. Ten wpis powstał po to, aby proporcje i przepis nie wyleciały mi z głowy. Ten cel przyświeca w zasadzie każdemu przepisowi na moim blogu. Mam nadzieję, że i dla Was jest to mobilna książka kucharska do której czasem zaglądacie. ☺️
poniedziałek, 20 stycznia 2020
Omlet kasztanowy na słodko
Składniki: